Møt Dekanen ved fakultetet for Økonomi

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Foto: Elin Iversen

Monica er et arbeidsjern av en dame og har en imponerende karriere bak seg. Gjennom livet har hun oppholdt seg nær røttene sine. Ikke bare jobber hun i Trondheim, men har både vokst opp og vært student i Studenterbyen. Hennes studentliv har vært preget av engasjement og pågangsmot på Samfundet. Hennes karriere som leder for økonomifakultetet startet i 2017, hvor hun ble fakultetets første Dekan noensinne. Fire år senere stråler hun fremdeles i jobben som dekan.  

Fem ting studentene bør vite om deg? 

  1. Jeg har vært student i Trondheim, hvor jeg gikk på Indøk og var aktiv i alt mulig av studentaktivitet på Samfundet. Startet blant annet opp PR-gjengen, som nå er markedsføringsgjengen på Samfundet. Også var jeg med på Studentradioen etter det. Jeg har også sittet i Rådet på Samfundet. Så veldig mye på Samfundet og lang fartstid som student i Trondheim. Så hvis man vil snakke om studentsosiale tiltak så er ikke jeg vanskelig å overbevise.    

  1. Jeg har et veldig sterkt hjerte for fakultetet. Jeg har vært med på å lage, eller bidratt til at det ble som det ble. For meg er det viktig at vi lykkes, siden jeg har investert mye energi i det selv. 

  1. Jeg er professor i organisasjonsutvikling. Det er en fagbakgrunn som er nyttig å ha med seg for å få de forskjellige instituttene til å jobbe godt sammen.  

  1. På fritiden så har jeg bijobb som gruppeinstruktør på treningssenter. Jeg har tre undervisningstimer i uka. En lur måte å tvinge seg selv til å trene.   

  1. Jeg har også vært politiker i Trondheim og nasjonalt. Jeg var politisk rådgiver i næringsdepartementet. En veldig artig erfaring å ha med seg. Også satt jeg i bystyret her (i Trondheim) i 8 år.  

Hvilket parti? 

VenstreDa var jeg med i leder og kontrollkomiteen. Det er det som gjør at jeg er litt mer enn gjennomsnittet interessert i politikk og nyheter.  

Hvordan ser hverdagen til en dekan ut?  

Jeg står opp veldig tidlig, sånn i 6 tiden. Vi er litt gammeldagse, så vi har papiravisabonnement så jeg leser fire forskjellige aviser om morgenen.  

Leser du alt?  

Nei, jeg blar igjennom også leser jeg det jeg synes er interessant. Veldig bra spenn i avisutvalget synes vi. Vi har Dagens NæringslivKlassekampen, Aftenposten og Adressa. Da har man egentlig dekket opp det meste. Da er man litt opplyst eller har fått med seg hva som skjer om morgenen.  

Ja, også går jeg somregel til jobb. Også er det møter da. Nå er det veldig mye digitale møter 

 Det er dekanmøte hver tirsdag, ILM annenhver onsdag, LOSAM med fagforeningen. Det er mye møter. Det oppstår også mye rart når det er et fakultet med 300 ansatte og 4000 studenter, så det er litt sånn at man ikke kan planlegge alt, men må ta ting litt på sparket.   

Det er sjelden jeg sitter her veldig sent. Er somregel hjemme i 4 / halv 5 tiden og spiser middag. Jeg er gift med en som er instituttleder på historie, så vi har mye felles interesser både rundt politikk og ja... Han sitter i bystyret nå da.  

Samme parti?   

Nei, høyre. Vi har veldig samme interesser, så vi har mange spennede samtaler ved middagen.   

Er han også instruktør?  

Nei, absolutt ikke. Tvang han til å være med en gangmen han bare “drit kjedelig” 

Også drar jeg ofte rett på trening etter middagen. Ikke hver dag, men tirsdag, torsdag og fredag. Også ser vi litt på nyheter. Også ser vi litt på serier også har jeg i det siste fått litt raptus på strikking. Leser mye bøker.  

Ikke kjedelig å være deg? 

Nei, det er sjeldent jeg kjeder meg.  

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i din tid som dekan? Er det det å starte opp fakultetet?   

Det er jo på et vis det. Det er jo totalt forskjellige kulturer på instituttene. Ålesund har sin greie, og INDØK har sitt og Handels har sitt.   

Et mål er ikke å nødvendigvis bli like, men å ha forskjellige kulturer og samtidig fors hverandre, respektere hverandre og det å kunne samarbeide. Det er nok det store prosjektet å kunne klare å gjøre det. Og det er fortsatt en lang vei igjen, men jeg føler vi er et helt annet sted nå enn det vi var for fire år siden.  

Hva er det som gjør ØK til det beste fakultetet?   

Flinke studenter.   

Riktig svar.   

Men ja, jeg tenker det har med tverrfaglighet. Økonomifaget er ganske tverrfaglig i natur, da det kan passe inn med mye annet. Så det tror jeg gjør det spennende å gå her, fordi man kan bruke faget til veldig mye forskjellige ting. Det er jo noe av det vi jobber med veldig intenst – å få den tverrfagligheten enda tydeligere frem 

Hvordan planlegger dere oppstart for høst 2021?  

Vi vet jo ikke hvordan det blir. Men vi håper at det kan gå tilbake til mest mulig normalt. Vi ser at i fjor fikk man mange som rapporterte om ensomhet, mange som ikke ble kjent med flere enn de 5 eller 8 de var i faddergruppe med. Når man vet hvordan studielivet i Trondheim bør være og kan være så er det veldig trist. Så jeg håper at vi skal få til noe som er mest mulig likt som det var før. Og om vi ikke får til det så er vi bedre forberedt til å planlegge noe som ligger innenfor smittevernreglene, eller noe som gjør at man får mer robuste nettverk.  

Men også at vi kan komme tilbake til å ha fysiske diskusjoner. Det gjelder jo alle fag, emn særlig økonomi og ledelse. Man kan liksom ikke bare sitte å lese det. Du må diskutere det. Det er ikke noe fasitsvar bestandig. Det er mye av det som avhenger av forskjellige perspektiver, og det får du ikke noe av hvis det ikke blir diskutert med andre.  

Hvorfor er det viktig med studentmedvirkning?   

Hvis ikke vi hører på studentene så har ikke vi noen sjans til å få ting til å bli bra. Vi må jo lytte til hvordan ting oppleves. Hvis ikke sitter vi bare å dikter fritt og tror det er som det var da vi var studenter selv. Så rett og slett til å få alt til å bli bedre. Det blir bedre løsninger av å ha medvirkning.  

I tillegg så tror jeg det å få lov til å medvirke er en del av utdanninga. Man får lov til å være med på å påvirke, men også til å ta ansvar. Det er en del av dannelsen eller opplæringen tenker jeg da. Så hvis man ser at det hjelper og man får gjennomslag for ting så er det noe man tar med seg videre ut i arbeidslivet. 

Har du et godt råd til studentene?  

Jeg tror jo at det er lurt å ikke jobbe i skippertakJobbe litt jevnt og trutt, og ha en god plan er smart. Som da kan være å ha lest litt før forelesning så får man mye mer igjen for ting enn om man bare skal ta alt etterpå. Men samtidig ikke bare jobbe med studier. Det sier jo seg selv når jeg forteller hva jeg har gjort selv. Det er jo den beste delen av livet deres det dere er gjennom nå. Så sørg for å også bruke tid på interesser. Om det er Samfundet, som det var for meg, eller om det er studentpolitikk, idrett eller noe helt annet. Ha tid til hobbyer og interesser for det er også en del av å utvikle seg selv. 

Lett å sitere første leder av Studentersamfundet, Edgar B. Schieldrop, hvis du ikke er aktiv i den type aktiviteter så blir man ikke et helt menneske. Du kan i høyden driv deg til å bli professor. Og det er veldig klokt sagt. Det trenger ikke være Samfundet, men et eller annet hvor du jobber sosialt med andre. Det nettverket man får av venner er også noe man drar med deg siden.  

Helt på tampen har vi et dilemma til deg. Aldri klippe/vaske håret igjen, eller aldri går i mer enn undertøy når du handler?  

Haha herregud. Da tror jeg jeg ville valgt å ikke klippe håret.   

Se mer:

Valgresultat våren 2021

Resultatene fra valget av fakultets- og instituttillitsvalgte er klare. Fra høsten av ønsker vi følgende studenter hjertelig velkommen til Studentrådet for Økonomi: FTV IØT: Ina

ØK har allmøte!

Foto: Jonatan@nordbye.com Torsdag 8.april, kl.: 14:15 – 15:00, har Studentrådet ØK allmøte. Dette er en anledning hvor du kan være med å stemme over vedtektsaker